2009 m. vasario 8 d., sekmadienis

Pirkimai

Mūsų daugiabutį renovuos - apklijuos putų polistirolu, norintiems pakeis langus ir pan. Pusę išlaidų padengs valstybė.
Pas mus bute yra likę du nepakeisti langai.
Buvo konkursas langų gamintojams. Nugalėtojai atėję išmatavo langus, paskui ilgai skaičiavo. Sužinoję kainą žagtelėjom ir nulėkėm aiškintis. Paaiškėjo, kad ten prirašyta visokių neprašytų darbų. Pažadėjo išbraukti. Išbraukė. Pasiėmęs lapelį su jų naujaisiais paskaičiavimais aplankiau kelis konkurentus.
Taigi, konkurso nugalėtoja už du langus (vienas iš jų su balkono durimis) ima 3096 Lt. Kiti už tuos pačius du langus nori 2500 - 2600 Lt.
Jei pirktumėm 30 - 40 langų (o tiek tikrai bus keičiama), būtų dar mažiausiai 10 proc. nuolaida. Tai kaina jau apie 2300...
Labai įdomi firmos argumentacija - "Kuo jūs nepatenkinti, vis tiek mokėsit mažiau, nei be valstybės kompensacijos".
Šekit kaulą, mėsą ir be jūsų yra kam valgyti...
Skambinu bendrijos pirmininkui. "Aš apie langus nieko neišmanau, buvo konkursas, jie laimėjo, jei nenorit, galit langų neimti".
Norim. Bet nenorim permokėti.
Kitas dalykas - jei tiek vagiama ten, kur patikrinti gali kiekvienas, tai kiek pavogs šiltinant, kur norint "pagauti", reikia išmanymo!?
Ir dar vienas įdomus dalykas. Vagia ne tik iš mūsų, bet ir iš valdžios, juk pusę sumos kompensuos valstybė. O ponia Valstybė juk turi Viešųjų pirkimų tarnybą, Valstybės kontrolę ir dar gyvą galą institucijų, kurios atseit tam ir reikalingos, kad tokių dalykų nebūtų. Tai gal jos nelabai ir reikalingos galų gale?
"2007 metais Viešųjų pirkimų tarnyba gavo 3 709,7 tūkst. Lt ir panaudojo 3 709,7 tūkst. Lt valstybės biudžeto asignavimų" - gal be reikalo tuos milijonus gavo?
O jeigu jau tos didžiai gerbiamos institucijos atidirbtų gautus milijonus, tai gal ir benzino nebūtų reikėję branginti?

5 komentarai:

scania gti rašė...

Pasakojo, kaip šaldytuvą ūkininkas pirko - už grynus 2400, už ES pinigus - 3800. Sako - „gavai už dyka - dalinkis“.
Ir niekam nepasiskųsi - užgrauš visi kiti vietiniai valdininkai.
Pasak balsas.lt - mūsų gerbiama valdžia panašiais būdais, kaip tamsta rašei, kasmet po milijardą nukauna.
Optimistai - mano, kad milijardo visiems užtenka ...

vilnis rašė...

Kaip čia neprisiminsi per radiją girdėto naujojo kultūros ministro R.Vilkaičio pasakojimo apie tai, kaip Naujųjų metų sutikimo renginiui buvo perkami lauko tualetai. Kai jis klausė, kodėl taip brangu (berods 50 tūkst.Lt), tai jam valdininkai (ar VEKS atstovai - et, vienas ir tas pats galas) aiškino, kad čia bus labai modernūs tualetai, vos ne su dušais, veš iš Lenkijos, žodžiu, kažkoks kultūrinis stebuklas. Kai pastatė - Vilkaitis mato, kad paprasčiausi lietuviški. Pats paskaičiavo kainą - gauna 4 tūkst. LT, be pervežimo kainos, bet juk gal tokių nereikėjo per Lenkiją vežti? :)
Labai-labai klesti tie 'otkatų' konglomeratai. Kaip suprantu, viešųjų pirkimų tarnyba nelabai ką gali ir padaryti, nes paprastai tai daroma parašant tokius reikalavimus konkursui, kad tik viena konkreti firma ir gali laimėti. Kitos atmetamos kaip "netinkamos".

Anonimiškas rašė...

Achtung dėl apšiltinimo! Langai ir jų kainos sukčiaujant, aišku, bjauru, bet kartais tos firmos pasisūlo ne tik įstatinėti, bet ir apdailą, ir padaro taip, kad siūlės kiauros, vėjai švilpia, reikia labai žiūrėti ir kontroliuoti. Geriausia, kad po to, kai įdėjo langus apžiūrėtų kas nors kitas. Na, gal dabar bent jau stambios įmonės patentininkų negalės bet kokių samdytis, nes mano pažįstami vieni tai užsikeikė.

viz3 rašė...

Tai dėl kokybės ten irgi klaustuks... Konkurentai tik žvengia išgirdę firmos pavadinimą - atseit tie darą iš lenkiško profilio ir aplamai š...

Sapnininkas rašė...

viesieji pirkai sudaro puse biudzeto islaidu: 2008 m. - 13,5 mlrd. :)

http://racas.lt/kaip-kovoti-su-korupcija-rsimasius-rodo-pavyzdi/

"Optimistai - mano, kad milijardo visiems užtenka ..."

O realistai mano, kad 1 nera teisingas skaicius :)