2010 m. liepos 13 d., antradienis

Seniai seniai

Seniai seniai buvo laikai, kai žmonės prekiavo savo žiniomis ir sugebėjimais. Kam tos žinios buvo reikalingos ir kas galėjo įpirkti - pirko. Neturėjai pinigų architektui, stateisi triobą pats, turėjai ir buvo noras pasipuikuoti - samdei architektą.
Gerai uždirbdavo tie, kurie kažką sugebėjo.
Dabar kiti laikai. Dabar svarbiausia pasidaryti įstatymą, priverčiantį kitus būtinai sumokėti vienai ar kitai grupuotei.
Grupuotės organizuojamos luominiu principu arba netgi suteikiant išskirtines teises konkretiems asmenims (įmonėms).
Luominį principą neblogai iliustruoja statyba. Norėdami pasistatyti namą, pirmiausia turite gauti valdžios leidimą ir šiaip krūvą popierių. Po to turite iš architekto pirkti projektą. Kuris gal būt jums visiškai nereikalingas. Pvz., mano senelis pats
nusibraižė namo planą (o jis baigė tik nepilną vidurinę "prie Smetonos"), bet vis tiek turėjo sumokėti architektui už parašą.
Tas senelio projektuotas namas nesirungia grožiu su šv. Onos bažnyčia.
Bet jis man patinka kur kas labiau už kai kuriuos architektų projektuotus namus. Tarkim, kad ir už šį, greitosiomis surastą, -
http://www.namuplanai.lt/Archas_UAB/Archas_11 . Projektas kainuoja tik 500 lt., bet aš tokio nenorėčiau, net jei MAN duotų 500!
Turbūt kas antras statybininkas suprojektuotų geresnį. Ir manau ne blogesnį susiprojektuočiau pats.
Bet yra luomas, kurio pagal susiklosčiusią tvarką negalima apeiti.
Dar įdomiau atrodo, kai įstatymais įteisinama duoklė privačioms struktūroms. Puikus pavyzdys - privalomoji techninė apžiūra.
Yra grupė įmonių, kurios vienintelės gali išdavinėti techninės apžiūros talonus. Jau daug metų šio monopolio niekas net nebando liesti. Mano asmenine nuomone (kuri, savaime suprantama, nebūtinai yra teisinga) - todėl, kad ten toookie pinigai, kad užtenka visiems, galintiems sutrukdyti.
Jei kas nors "ten, viršuje" norėtų realiai pradėti kovą su korupcija, galėtų pradėti nuo šios sistemos.
Visų pirma reikėtų pažiūrėti, kas ruošė esamą tvarką. Paskui tuos veikėjus pasodinti - ir man nerūpi, kiek teismų jie nusipirktų. Paprasčiausiai aš žinau, kad reketininkai turi sėdėti kalėjime. Kol jie sėdi ministerijų ir departamentų krėsluose, tol nei trupučio nepatikėsiu valdžios ketinimais kovoti su korupcija.
Net nekalbu apie tai, kad ta techninė apžiūra reikalinga tik kažkieno kišenėms papildyti. Kaip ir daugelis Amerikos valstijų, puikiai apsieitume ir be jos.
P.S. Sistema labai primena feodalizmą. Prisiveisus per daug bajorų dažniausia ir kyla krizės.
P.P.S. Apie įvairių šalių tech. apžiūrų tvarką galima paskaityti vikipedijoj.

Komentarų nėra: