2010 m. gruodžio 22 d., trečiadienis

Renovacija - pirmi rezultatai

Kažkada buvau užsiminęs apie vargus su renovacija - konkursus laimėjo įmonės, registruotos vieno miesto vienos gatvės gretimuose pastatuose ir pasiūliusios kosmines kainas. Langų tomis kainomis nebepavyko atsikratyt ir dabar turim belekaip sudėtus neaiškios kokybės langus už gerų langų kainą. Kitus konkursus pavyko suorganizuot iš naujo, ir tada kainos sumažėjo maždaug perpus.
Renovacija vienam butui atsiėjo maždaug po 10 000 lt. ( ~20 000 be valstybės kompensacijos, bet mes dar spėjom į nuvažiuojantį 50% paramos traukinį).
Bet šįkart ne apie tai, o apie spalio mėnesio sąskaitą už šildymą. ~50 kv. m. butas standartiniam blokiniam penkiaaukšty - 90 lt. už šildymą. Svarbus patikslinimas: namo šiluminiam mazge reguliuojam šildymą, ir neretai man buvo vėsoka.
Tokiam pačiam nerenovuotam name, tokio paties buto šildymas kainavo 140 lt. - 50 lt. brangiau.
Jei šaltesniais mėnesiais skirtumas nebus gerokai didesnis, per metus sutaupysim ~ 300 lt. Investicija atsipirks maždaug per 30 metų... tik abejoju, kad tiek laiko išlaikys polistirolas, tinkas ir pan., taip kad galima sakyt, kad renovaciją daryti neapsimokėjo.
Aišku, šiluma greičiausiai brangs, ir netgi gal brangs drastiškai. Bet kalbu apie skirtumą .
Mano (nelabai protinga) galva - renovaciją daryti apsimokėtų tik daug labiau šiltinant, einant link pasyviojo namo, saulės vandens šildytuvų ir pan. Bet tai labai brangu, ir pagal dabartines kainas paprasčiausiai neapsimoka.
Mano supratimu, geriausias variantas būtų koks šiaudinis namas kaime. Bet tik jei nereikia kasdien į miestą.
P.S. Kaina < 10 000. Daugiausia kainavo langai. Sienų šiltinimas apie 1500 lt. Stogas apie 1000. Vamzdynai rūsy 600. Laiptinių durys, takeliai, stogeliai... taip po truputį nemažai susirinko.

1 komentaras:

Unknown rašė...

Manau, kad plastikiniai langai yra vienas svarbiausių aspektų renovacijosje, norint sutaupyti šilumos. Todėl reikėtų labai atsakingai rinktis įmones. Tikrai apmaudu, kad dabar turite abejotinos kokybės langus už normalių kainą.