2013 m. sausio 24 d., ketvirtadienis

Ar jūs jau įstojot į partiją?

Jeigu man kas nors pasakys ką nors blogo apie valdžią, aš nesunkiai patikėsiu. Pasakys, kad prekiauja narkotikais - patikėsiu. Pasakys, kad retsykiais mėgsta užvalgyt žmogienos - irgi patikėsiu; tik gal paprašysiu kokį kaulą parodyt. Patikėsiu, nes kartais jiems jau taip atsitinka, pvz.: http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Taylor_(Liberian_politician)
Bet kai man vienas žmogus pasakė, kad neseniai įstojo į komunistų (dabar LDDP vadinas) partiją tam, kad galėtų užsiimti verslu, aš nepatikėjau.
Ne iš karto patikėjau.
Seniai seniai, dar tais laikais, kai tualetinis popierius ir žirneliai buvo gaunami tik per pažintis, o vario ar aliuminio laužas niekam neįdomus tiesiog gulėdavo krūvoje prie kai kurių įmonių, karjeristai stodavo į komunistų partiją. Tada jie turėdavo didesnes galimybes tapti kolūkio pirmininku, prekybos bazės ar kultūros namų direktoriumi ir panašiai.
Bet tie laikai praėjo.
T.y. aš galvojau, kad jie praėjo.
O pasirodo - nei velnio. Nori rimčiau užsiimt verslu - stok į partiją.
Fokusas tame, kad turint reikalų su nekilnojamu turtu ir statybom, tenka dažnai iš valdžios prašyti visokiausių leidimų. Leidimą privalo išduoti per tris mėnesius. Leidimus išdavinėja partinis. Jeigu neturi ant tavęs kokio pykčio, tai maždaug per tiek laiko ir išduoda. Bet gali išduoti ir per savaitę - kitą. Ir tarkim, jums reikia trijų vienas po kito gaunamų leidimų... devyni mėnesiai arba mėnuo - jaučiat skirtumą?
Tai va, žmogus įstojo į partiją ir tą skirtumą pajautė.
Beje, tas žmogus karjerą pradėjo dar tarybiniais laikais. Tada kažkaip apsiėjo be komunistų partijos. Bet dabar jau niekaip.
O jeigu kas nors irgi nelabai nori tikėti šiuo pasakojimu, gali labai lengvai patikrinti. Tereikia palyginti leidimų išdavimo laiką partiniams ir nepartiniams ir aplamai pasidomėti tokia statistika.
Tiesa, tam reikia turėti galimybę... gal reikia priklausyti partijai?:)

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Iš kitos partijos savininko parduotuvės net po ano mirties mūsiškis neperka :D

Šis dalykas mane žavi. Verslas neturi jokių jausmų ar skrupulų - kaip kokia mėsmalė, o štai partiniuose reikaluose aistringi jausmai :D

viz3 rašė...

Tai gal neperka dėl to, kad ana jau taip ar taip nebekonkuruos?:)