2012 m. vasario 8 d., trečiadienis

Reik dažniau skaityt konstituciją arba apie dantis

Dainavos poliklinikos tinklapy ( http://www.dainavospoliklinika.lt/index.php?option=com_content&view=article&id=184&Itemid=205 ) perskaičiau:
"VšĮ Kauno Dainavos poliklinikos specializuotos odontologijos skyriuje dirbanti gydytoja endodontologė gydo pacientų dantų šaknų kanalus. Šiuolaikiškam endodontologo kabinetui įrengti buvo skirta beveik penktadalis milijono litų. Kabinete dirbama su modernia įranga: mikroskopu, rentgeno aparatu, ultragarsiniu skaitytuvu, kompiuterinio vaizdo sistema. Visoje Lietuvoje iš viso yra 20 endodontologų.
Gydytojo endodontologo paslaugos yra mokamos:
konsultacija – 42,10 (neprisirašiusiems prie poliklinikos, be siuntimo);
vieno danties šaknies kanalo gydymas - 162,10 Lt;..."
Kaip aš jus pagavau, galvoju. Taigi tokie anokie pažeidžiat pačią konstituciją, kur aiškiai parašyta, kad gydymas nemokamas. Reik, sakau, pažiūrėt tikslią formuluotę.
O tiksli formuluotė pasirodo nėra tokia jau tiksli:
"53 straipsnis
Valstybė rūpinasi žmonių sveikata ir laiduoja medicinos pagalbą bei paslaugas žmogui susirgus. Įstatymas nustato piliečiams nemokamos medicinos pagalbos valstybinėse gydymo įstaigose teikimo tvarką..."
Tai ta nustatyta tvarka kaip suprantu gali būti tiek "pagal įstatymu nustatytą tvarką nemokamai suteikiama paslaugų už 10 litų per metus", tiek "pagal įstatymu nustatytą tvarką nemokamos paslaugos teikiamos eilės tvarka (eilė nemokamai apendicito operacijai pas mus mėnuo, bet ji greitai trumpėja, tai gal ir sulauksit.)". Abu variantai man atrodo ganėtinai eee... konstituciškai. Juo labiau jie tokiais atrodytų mūsų spiritistiniam teismui.
Taigi galim nepurkštaut, kai palaipsniui įvedama mokama medicina. Viskas pagal konstituciją.
Kai po dvidešimties metų koks kretantis seneliokas bandys anūkam pasakot apie nemokamą gydymą visiems, jauna mokytoja jiems turbūt paaiškins, kad senelis tikriausiai turi omeny lagerius, nes valstybė juk turi mokėti tik už kalinių sveikatą.
Visiems aišku, kad laisvas žmogus už viską turi mokėti.
Po du kartus.
Taigi pamirškim apie nemokamą gydymą. Tai tėra gūdžių sovietinių laikų reliktas, kuris be jokios abejonės demokratėjant valstybei bus palaipsniui išnaikintas.
Dabar man belieka tik vienas neaiškus klausimas - kodėl, [keiksmažodis], valdiškoj poliklinikoj, kur tas penktadalis milijono sumokėtas mūsų pinigais, mes turim mokėt lygiai tiek pat, kiek ir privačioj ( http://www.dentes.lt/kainos ?).
Kaip dingsta tas "penktadalis milijono", kuris poliklinikai atiteko už dyką, o privati įmonė turėjo skolintis ar pan.?

2 komentarai:

Unknown rašė...

apie lagerius patiko...

viz3 rašė...

O apie dantistus tai niekam nepatinka...:)